OJP a Role Play.
-
Wagner
- ŚM - Wielki Mistrz

- Imię Postaci: Arhael
- Xfire: wagnerthenecromancer
- GaduGadu: 4549862
OJP a Role Play.
Dzisiaj dostałem wielki zaszczyt wziąć udział w betatestach wersji 1.3 OPJ. Rozmawiałem z wieloma ludźmi a nawet i z twórcami. Bądź co bądź - chciałem reprezentować w jakiś sposób graczy Role Play i spotkało mnie ogromne rozczarowanie. Grzecznie poprosiłem, aby uwzględnili jakieś nowości dla naszego ukochanego trybu. m.in przywoływane komendami animacje. Niestety w pewien sposób się łudziłem. Dla gwoli ścisłości rozmawiałem prywatnie na X-FIRE z bliskim znajomym twórców. On pokazał się od najmądrzejszej strony. To nie jest temat poważny i nie chcę by jego słowa były odbierane poważnie.
____

____

____

Kto nie zna angielskiego powinien się cieszyć.
____

____

____

Kto nie zna angielskiego powinien się cieszyć.
Mistrz Wagner
ClanLeader frakcji "Świadomi Mocy".
... i od niedawna WGM (Wielki GameMaster)
- KameLeon
- Maskotka

- Imię Postaci: Khan
- Xfire: siwylisek
- GaduGadu: 6945259
Re: OJP a Role Play.
Noo to na pewno. Ja mu mogę bić brawa.
OJP nie jest dla "Cenzura" RPG. Szkoda, że są tylko 2-3 organizacje PL, które grają RPG oraz 5 innych serwerów, które są puste ponieważ kto będzie grał na tym modzie inaczej 0.o. Prawda jest taka, że gdyby nie GoSW i AYIV to OJP by nie miało nawet 4 graczy.
OJP nie jest dla "Cenzura" RPG. Szkoda, że są tylko 2-3 organizacje PL, które grają RPG oraz 5 innych serwerów, które są puste ponieważ kto będzie grał na tym modzie inaczej 0.o. Prawda jest taka, że gdyby nie GoSW i AYIV to OJP by nie miało nawet 4 graczy.
Cóż, takie podejście twórców OJP znam nie od dzisiaj. Niestety, chcą z OJP zrobić coś w stylu MBII, jednak efekty tego dość dobrze znamy - JKE trudno nazwać sukcesem.
Zasadniczo nie potrafię tego nijak zrozumieć. Okej, mogą nie przepadać za RP, proszę bardzo, robią cały ten projekt bardziej dla siebie i niby mogą robić co chcą, no ale na odbiorców jednak wypada patrzeć, bo po co inaczej cała ta zabawa? Skoro OJP jest w RP bardzo popularne, to czemu nie dodać właśnie tych paru animacji, w czym by to przeszkadzało w wymarzyonych dla autorów TFFA.
Ten cały Rev (yhym, taki nick gościa) akurat to doskonale reprezentuje w najskrajniejszy sposób, no ale ogólnie to człowiek, o którym miałem dość hm..średnie zdanie i widać, że w dużym stopniu po prostu nie rozumie idei RP, być może wszyscy twórcy też.
No ale ogólnie widać, że jeśli zamierzają kontynuować w 1.3 obrany tor, to OJP/JKE długo nie pociągnie, bo to się zwyczajnie nie przyjmie...
Zasadniczo nie potrafię tego nijak zrozumieć. Okej, mogą nie przepadać za RP, proszę bardzo, robią cały ten projekt bardziej dla siebie i niby mogą robić co chcą, no ale na odbiorców jednak wypada patrzeć, bo po co inaczej cała ta zabawa? Skoro OJP jest w RP bardzo popularne, to czemu nie dodać właśnie tych paru animacji, w czym by to przeszkadzało w wymarzyonych dla autorów TFFA.
Ten cały Rev (yhym, taki nick gościa) akurat to doskonale reprezentuje w najskrajniejszy sposób, no ale ogólnie to człowiek, o którym miałem dość hm..średnie zdanie i widać, że w dużym stopniu po prostu nie rozumie idei RP, być może wszyscy twórcy też.
No ale ogólnie widać, że jeśli zamierzają kontynuować w 1.3 obrany tor, to OJP/JKE długo nie pociągnie, bo to się zwyczajnie nie przyjmie...
-
Wagner
- ŚM - Wielki Mistrz

- Imię Postaci: Arhael
- Xfire: wagnerthenecromancer
- GaduGadu: 4549862
Dlatego właśnie umieściłem ten temat w kategorii "Śmieszne", bo tak właściwie jest. Twórcy mają najwyraźniej podobne zdanie, nie chcąc dodać tego o co prosiłem - a to chyba nie jest aż tak wiele. Szkoda mi tylko ich samych, większość grających w OJP to właśnie serwery Role Play i dziwnym trafem nie chcą wziąć tego pod uwagę. Myślałem, że zmieniło się ich wcześniejsze zdanie, skoro zaproponowali mi beta-testy, chyba dobrze wiedzieli jak gram w ich modyfikacje.Bart pisze:Cóż, takie podejście twórców OJP znam nie od dzisiaj. Niestety, chcą z OJP zrobić coś w stylu MBII, jednak efekty tego dość dobrze znamy - JKE trudno nazwać sukcesem.
Mistrz Wagner
ClanLeader frakcji "Świadomi Mocy".
... i od niedawna WGM (Wielki GameMaster)
-
Scar Beal
- OPJ - Mistrz Jedi

- Imię Postaci: Scar Beal
- Xfire: Dahu07
- GaduGadu: 11118742
Śmiech na sali, nie wiem co mam napisać :/

"Nie chce patrzeć jak GoSW się odradza, Chce patrzeć jak żyje."
Scar Beal
"Gdyby Bóg nie istniał, koniecznością stałoby się wynalezienie go. " Voltaire- Zattara
- ŚM - Nowo Przybyły

- Imię Postaci: Zattara
- Xfire: vampirekenshin
- GaduGadu: 912421
Trochę prymitywna postawa... Po mojemu prawie każda gra ma na celu wciągnięcie gracza w drugie ciało, sprawienie by poczuł się osobą którą kieruje. Dziwie się że większość ludzi ślepo napieprza w myszkę i klawiaturę myśląc w tym czasie o gołych tyłkach... A potem wychodzą takie MMORPG'i które rpgami są tylko z nazwy. Krytykując erpowe organizację w taki sposób, udowadnia się tylko że gra to zabijacz czasu. Nie pasja, nie rozrywka... No i źle.
"Nigdy nie zwyciężysz wroga, którego twoja wyobraźnia uczyniła niepokonanym."
"Tak to już bowiem jest, że właśnie z cienia najlepiej dostrzec mrok, a blask tylko oślepia źrenice"
"Niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie otrzymać odpowiedź"
"Kiedy patrzysz w otchłań, otchłań może zacząć patrzeć w Ciebie"
"Odważni nie żyją wiecznie, lecz tchórze nie żyją wcale"
Mordimer Madderin
"Tak to już bowiem jest, że właśnie z cienia najlepiej dostrzec mrok, a blask tylko oślepia źrenice"
Mordimer Madderin
-
Binol
- Xfire: binol
- GaduGadu: 2255225
Wczoraj miałem przyjemność zagrać w OJP 1.3 a właściwie to już JKE.
Gdy zobaczyłem ekran startowy to chciało mi się śmiać... Kiepsko wykonane i jakieś to takie surowe. Pojawiło się menu i tak się zastanawiałem przez chwilę "W co ja gram?". Całe menu jest dokładnie takie samo jak w OJP z jednym wyjątkiem, nie działa przycisk "Setup". Mówię sobie "To na bank JKE bo już menu jest zbugowane".
No nic idę dalej. Wpisuję IP serwera i wchodzę. Znów powitało mnie menu prawie identyczne jak w OJP. Jedynie przyciski wyboru zostały zmienione na kwadratowe - moim zdaniem gorsze.
Dodano parę opcji do wyboru. Dla Jedi będzie to "Force Manipulate" - który chyba i tak nie działa. A dla gunnerów jakaś Akrobatyka - Też nie widziałem różnicy po dodaniu, granaty oczywiście - i te muszę pochwalić bo są świetne.
Na początku wziąłem Jedi, bo jakże inaczej. Od razu rzuca w oczy masakryczne wręcz zbalansowanie Jedi i Gunnerów. Ten drugi może za pomocą pistoletu rozwalić Jedi. Wystarczy, że będzie cały czas strzelał i unikał Jedi a siła pistoletu zrobi swoje. Z resztą broni jest podobnie tylko na większą skalę. Widać bardzo dobrze, że twórcy chcą zrobić klona MBII, z tym że kiepsko im to wychodzi.
Odgłosy mieczy zostały zmienione na te z MBII a kopanie poszło w zapomnienie. Zmieniono animację owego kopania na tę znaną z SP, gdy gracz ze stafem wyskakuje i odbija się od przeciwnika (może wiecie co mam na myśli). Albo nijak nie idzie tym trafić albo po prostu to tylko zwykła animacja bez innej funkcji jak odepchnięcie przeciwnika. Jeszcze słówko o samych animacjach. Strzelanie z jakiejkolwiek broni, którą miałem okazję się posłużyć kończy się rozłożeniem rąk na boki i wylatywaniem pocisków z okolic chyba brzucha.
Następnie wziąłem gunnera. Na początku nie miałem możliwości wzięcia JetPacka zatem zainwestowałem w blaster i granaty - warto zauważyć, że możemy wziąć tylko 1 na raz. Model owych granatów to mina a gdy się wypuści ją z ręki zamienia się w zwykły granat - ehh... e?. Same granaty są po prostu świetne. Dymny ogranicza pole widzenia do na prawdę minimum, karbonowy zamraża na chwilę postać, błyskowy oślepia, a EMP robi małą - na prawdę małą - kulę piorunów. Ich różnorodność sprawia, że można poczuć się jak na wojnie (przynajmniej przez chwilę bo ci z którymi testowałem tacy nie byli). Wreszcie mogłem wziąć JetPacka. Zmieniono wielkość płomieni wychodzących z dysz i lekko animację latania. Problem w tym, że gdy chciałem przejść znów na Jedi to nie mogłem zdjąć JetPacka... Heh.
Podsumowując
JKE ma swoje plusy (głownie granaty) ale więcej tam błędów, bugów i głupich rozwiązań, co sprawia, że - przynajmniej ja - nie odnosi się przyjemności z rozgrywki. Na prawdę polecam stare dobre OJP 1.2, które bije na głowę JKE - przydały by się tylko te animację :F. Może kiedyś znajdzie się ktoś, kto będzie potrafił je dodać
Pozdrawiam
Edit:
Może napisane dość chaotycznie ale pisałem niedługo po przebudzeniu, by spisać co pamiętam z pokazu tego... ee... czegoś.
Gdy zobaczyłem ekran startowy to chciało mi się śmiać... Kiepsko wykonane i jakieś to takie surowe. Pojawiło się menu i tak się zastanawiałem przez chwilę "W co ja gram?". Całe menu jest dokładnie takie samo jak w OJP z jednym wyjątkiem, nie działa przycisk "Setup". Mówię sobie "To na bank JKE bo już menu jest zbugowane".
No nic idę dalej. Wpisuję IP serwera i wchodzę. Znów powitało mnie menu prawie identyczne jak w OJP. Jedynie przyciski wyboru zostały zmienione na kwadratowe - moim zdaniem gorsze.
Dodano parę opcji do wyboru. Dla Jedi będzie to "Force Manipulate" - który chyba i tak nie działa. A dla gunnerów jakaś Akrobatyka - Też nie widziałem różnicy po dodaniu, granaty oczywiście - i te muszę pochwalić bo są świetne.
Na początku wziąłem Jedi, bo jakże inaczej. Od razu rzuca w oczy masakryczne wręcz zbalansowanie Jedi i Gunnerów. Ten drugi może za pomocą pistoletu rozwalić Jedi. Wystarczy, że będzie cały czas strzelał i unikał Jedi a siła pistoletu zrobi swoje. Z resztą broni jest podobnie tylko na większą skalę. Widać bardzo dobrze, że twórcy chcą zrobić klona MBII, z tym że kiepsko im to wychodzi.
Odgłosy mieczy zostały zmienione na te z MBII a kopanie poszło w zapomnienie. Zmieniono animację owego kopania na tę znaną z SP, gdy gracz ze stafem wyskakuje i odbija się od przeciwnika (może wiecie co mam na myśli). Albo nijak nie idzie tym trafić albo po prostu to tylko zwykła animacja bez innej funkcji jak odepchnięcie przeciwnika. Jeszcze słówko o samych animacjach. Strzelanie z jakiejkolwiek broni, którą miałem okazję się posłużyć kończy się rozłożeniem rąk na boki i wylatywaniem pocisków z okolic chyba brzucha.
Następnie wziąłem gunnera. Na początku nie miałem możliwości wzięcia JetPacka zatem zainwestowałem w blaster i granaty - warto zauważyć, że możemy wziąć tylko 1 na raz. Model owych granatów to mina a gdy się wypuści ją z ręki zamienia się w zwykły granat - ehh... e?. Same granaty są po prostu świetne. Dymny ogranicza pole widzenia do na prawdę minimum, karbonowy zamraża na chwilę postać, błyskowy oślepia, a EMP robi małą - na prawdę małą - kulę piorunów. Ich różnorodność sprawia, że można poczuć się jak na wojnie (przynajmniej przez chwilę bo ci z którymi testowałem tacy nie byli). Wreszcie mogłem wziąć JetPacka. Zmieniono wielkość płomieni wychodzących z dysz i lekko animację latania. Problem w tym, że gdy chciałem przejść znów na Jedi to nie mogłem zdjąć JetPacka... Heh.
Podsumowując
JKE ma swoje plusy (głownie granaty) ale więcej tam błędów, bugów i głupich rozwiązań, co sprawia, że - przynajmniej ja - nie odnosi się przyjemności z rozgrywki. Na prawdę polecam stare dobre OJP 1.2, które bije na głowę JKE - przydały by się tylko te animację :F. Może kiedyś znajdzie się ktoś, kto będzie potrafił je dodać
Pozdrawiam
Edit:
Może napisane dość chaotycznie ale pisałem niedługo po przebudzeniu, by spisać co pamiętam z pokazu tego... ee... czegoś.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2009, o 22:10 przez Binol, łącznie zmieniany 1 raz.
Ehh, jak tak to sobie przeczytałem to aż się żal zrobiło...
W MBII grałem dość długo i szczerze nie chcę żeby OJP stało się jego naśladowcą ani klonem
Coś mi się wydaje że jak twórcy OJP dalej takie podejście będą mieli to szlag ich trafi
W OJP 1.2 troszke już pograłem, naprawdę mi się podoba a 1.3 po jakże wspaniałej recenzji Binola napewno nie ruszę.
Pewnie zanim to wszystko naprawią minie sporo czasu... a to zbalansowanie jedi i gunnerów mnie przeraża i przypomina całkowicie MBII![Przerażony! [horror]](./images/smilies/horror.png)
W MBII grałem dość długo i szczerze nie chcę żeby OJP stało się jego naśladowcą ani klonem
Coś mi się wydaje że jak twórcy OJP dalej takie podejście będą mieli to szlag ich trafi
W OJP 1.2 troszke już pograłem, naprawdę mi się podoba a 1.3 po jakże wspaniałej recenzji Binola napewno nie ruszę.
Pewnie zanim to wszystko naprawią minie sporo czasu... a to zbalansowanie jedi i gunnerów mnie przeraża i przypomina całkowicie MBII
- Zattara
- ŚM - Nowo Przybyły

- Imię Postaci: Zattara
- Xfire: vampirekenshin
- GaduGadu: 912421
Takie zbalansowanie było głupie nawet w mbII... Niby potrzebne aby inne klasy miały w ogóle sens ale cóż, niszczy cały klimat. Wolałbym już ograniczenie jedi'ów na team do np 1-2 ;P
"Nigdy nie zwyciężysz wroga, którego twoja wyobraźnia uczyniła niepokonanym."
Mordimer Madderin
Mordimer Madderin
-
Binol
Niestety nie zanosi się na to aby JKE nadawało się do RP. Można powiedzieć śmiało, że OJP skończyło się na wersji 1.2. Następne wersje są już opatrzone nową nazwą (chociaż nie do końca wprowadzoną - owe menu). Niestety wydaje mi się, że OJP jakie znaliśmy zmarło :/
Być może zna ktoś jakiegoś coddera, który mógłby przerobić kod z 1.2 na potrzeby RP i zainteresuje się kiedyś OJP. Bądź sam stworzy podobny system walki.
Serenity Sabersystem - swoją drogą kiedyś wypatrzyłem coś takiego
Być może zna ktoś jakiegoś coddera, który mógłby przerobić kod z 1.2 na potrzeby RP i zainteresuje się kiedyś OJP. Bądź sam stworzy podobny system walki.
Serenity Sabersystem - swoją drogą kiedyś wypatrzyłem coś takiego
Szkoda że OJP upada, ale ta przeróbka - Serenity bardzo mi się spodobała, nie różni się dużo od standardowego OJP 1.2 ale mimo to jest ok.
Proponował bym zaopatrzyć się w skryptera, który do celów RP doda do OJP animacje z JA+ przy uzyciu serii komend /am
Proponował bym zaopatrzyć się w skryptera, który do celów RP doda do OJP animacje z JA+ przy uzyciu serii komend /am
-
Binol
Również zainstalowałem ten mod jednak nie zauważyłem większej różnicy w kampanii single player. Trochę spowolniono ruchy, zmieniono stance, przeciwnicy są trudniejsi jednak niestety nie zważyłem podobieństwa do OJP - chyba, że się odpali mod na OJP, ale to logiczne, że będzie styl walki z OJP ^^' - poza tym właśnie drobnym spowolnieniem.
Mogę dowiedzieć się jak ci się to udało? Widziałem na filmikach, że jest to możliwe jednak mi się nie udało.
P.S. Trochę zbugowało mi to grę ;F Ale po reinstalacji i usunięciu wszystkich configów wszystko powróciło do normy.
Mogę dowiedzieć się jak ci się to udało? Widziałem na filmikach, że jest to możliwe jednak mi się nie udało.
P.S. Trochę zbugowało mi to grę ;F Ale po reinstalacji i usunięciu wszystkich configów wszystko powróciło do normy.
- Xardas348
- Technik

- Imię Postaci: Reyzer
- Xfire: tfesek1
- GaduGadu: 7298141
OJP for RPG
Z moich rozmów z autorami tego moda to nie ma nawet mowy.
Ale stworzenie własnego moda na bazie innych to już co innego
.
Głupie animacje spania itd. to są normalne oryginalne animacje jk3, które są wykorzystywane np. w filmach przerywnikowych tzn Cud scenkach itd. A kodmeny w takich modach jak JK3 Lugormod Makermod itd. to są skrócone polecenia, które można wpisywać w konsole na wymuszanie tych animacji z tego co widziałem ich kod pozwoliłby nawet na skopiowanie tych komend i rozszerzenie OJP. Dodam że modzenie JK3 nie jest trudne ja osobiście głębiej w nie wszedłem z braku czasu, ale ogólnie można się tam wzorować na wszystkich poprzednich przykładach, więcej jeśli ktoś chce to zalecam do wzoru Makermod'a bo jest malutki i jego kot jest na tyle krótki ze można coś znaleźć od ręki![Matrix. [matrix]](./images/smilies/matrix.png)
Z moich rozmów z autorami tego moda to nie ma nawet mowy.
Ale stworzenie własnego moda na bazie innych to już co innego
Głupie animacje spania itd. to są normalne oryginalne animacje jk3, które są wykorzystywane np. w filmach przerywnikowych tzn Cud scenkach itd. A kodmeny w takich modach jak JK3 Lugormod Makermod itd. to są skrócone polecenia, które można wpisywać w konsole na wymuszanie tych animacji z tego co widziałem ich kod pozwoliłby nawet na skopiowanie tych komend i rozszerzenie OJP. Dodam że modzenie JK3 nie jest trudne ja osobiście głębiej w nie wszedłem z braku czasu, ale ogólnie można się tam wzorować na wszystkich poprzednich przykładach, więcej jeśli ktoś chce to zalecam do wzoru Makermod'a bo jest malutki i jego kot jest na tyle krótki ze można coś znaleźć od ręki

Internet [Odetnij]
I co teraz?! ^.^
No to ludzie, skoro już wiemy że przyszłość OJP jest spalona czas na improwizacje.
Jak juz było wspomniane powinniśmy przerobić troszke OJP 1.2, dodać te komendy od animacji i będziemy mogli cieszyć się eRPieniem na naszym kochanym OJP(Podobnym) modziku i nikt nam psuć tego nie będzie
Btw, w końcu ktoś mógły zmodzić to GoSWiańskie OJP i dodać te animacje skoro to takie łatwe (co wywnioskowałem z wypowiedzi Xardasa) dodało by to smaczku i zwiększyło przyjemność rozgrywki, nie trzeba by wtedy już tylko wyobrażać sobie leżącego, opierającego się o ściane, czy podnoszącego do góry ręce gościa ale widzieć to ^^
Mam nadzieje że ktoś się za to weźmie
Jak juz było wspomniane powinniśmy przerobić troszke OJP 1.2, dodać te komendy od animacji i będziemy mogli cieszyć się eRPieniem na naszym kochanym OJP(Podobnym) modziku i nikt nam psuć tego nie będzie
Btw, w końcu ktoś mógły zmodzić to GoSWiańskie OJP i dodać te animacje skoro to takie łatwe (co wywnioskowałem z wypowiedzi Xardasa) dodało by to smaczku i zwiększyło przyjemność rozgrywki, nie trzeba by wtedy już tylko wyobrażać sobie leżącego, opierającego się o ściane, czy podnoszącego do góry ręce gościa ale widzieć to ^^
Mam nadzieje że ktoś się za to weźmie
-
Binol
Jak już będziecie się za to brać to może zapytajcie twórców RPMod'a czy możecie wykorzystać kilka ich pomysłów, bo są zacne ^^
P.S. Czemu niektóre wiadomości są na biało a niektóre na czerwono? Błąd jakiś?
P.S. Czemu niektóre wiadomości są na biało a niektóre na czerwono? Błąd jakiś?