Hoth

Awatar użytkownika
Faveks
NGI - Imperator
NGI - Imperator

Hoth

Post autor: Faveks »

Położenie

Hoth leży na Zewnętrznych Rubieżach, w sektorze Anoat i krąży w dużej odległości wokół błękitnobiałego słońca. Posiada 3 księżyce. Blisko planety znajduje się wielki pas asteroid, co uniemożliwia dokonywanie skoków w nadprzestrzeń w granicach systemu.
Klimat

Klimat na planecie jest niezwykle mroźny i surowy. Całą powierzchnię planety pokrywa lód. Na planecie najwięcej jest lodowych równin, występują też lodowe kaniony czy wzniesienia. Temperatura w dzień jest bardzo niska i tylko odpowiednio zabezpieczona istota może na niej przetrwać. Noce są jeszcze chłodniejsze i praktycznie nie do wytrzymania dla ludzkiego organizmu. Średnia temperatura w dzień na ogół nie przekracza -32 stopni Celsjusza, a w nocy może się obniżyć nawet o 20-30 stopni. Częstym zjawiskiem są zamiecie śnieżne i porywiste wichury. Oprócz tego występują co jakiś czas deszcze meteorytów. Z powodu niskiej temperatury na Hoth bardzo trudno posługiwać się jakimkolwiek zmechanizowanym sprzętem.
Charakterystyka

W niektórych miejscach na planecie (np. blisko północnej granicy strefy umiarkowanej) są aktywne podziemne wulkany, które wraz z trzęsieniami skorupy tworzą pod cienką warstwą lodu sieć rozgałęziających się tuneli i jaskiń. Na powierzchni planety występują także wysokie i masywne lodowe gejzery, powstające przez całe stulecia. Wiele z nich zostało zniszczonych podczas ataku Imperium na bazę Echo.
''Dyplomata to ktoś, kto potrafi powiedzieć ci, abyś poszedł do diabła w ten sposób, że poczujesz narastające podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży.''

''Dopóki nie skorzystałem z Internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów''

Mam jedną ważną ceche. Jeśli nie umiem czegoś zrobić, potrafię znaleźć ludzi, którzy zrobią to za mnie.

Faveks
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galaktyka”