Rok i miesiąc galaktyczny

Awatar użytkownika
Faveks
NGI - Imperator
NGI - Imperator

Rok i miesiąc galaktyczny

Post autor: Faveks »

Rok Galaktyczny, trwa tyle co na planecie Goontil.

Dlaczego?

Właśnie tam po raz pierwszy zawiązano Sojusz galaktyczny. Tam też, narodziła się republika!

Ile trwał ROK na Goontil?

Goontil okrążał Gayron w ciągu 692 dni.
I właśnie tyle trwa też rok galaktyczny.
Co z miesiącami?

Na Goontil obowiązywało sześć.

Porteh - Tego miesiąca zaczynał się nowy rok. W staro Goontilskim, słowo te oznaczało " Nowe życie".

Lurtes - Miesiąc na ogół bardzo gorący. Nazwa wzięła się od Lutri'yasa , który jako pierwszy stworzył prowizoryczny kalendarz.

Nibaq - Miesiąc najintesywniejszej pracy. Tego miesiąca właśnie zbierano zbiory i przygotowywano się do następnego miesiąca ochrzczonego jako " miesiąc Handlu".

Oriv - Nazwa miesiąca prawdopodobnie wzięła się od " Orivtroq'a" Pierwszej waluty Goontilian.

Iytray - Miesiąc przygotowań. Dawniej, tego miesiąca Goontilczykom nie wolno było pracować. Ludność żyła ze żywności zebranej przez resztę miesięcy

Gro'has - W staro Goontilskim, zwrot ten oznaczał koniec świata. Nazwę tą tęż przyjęto na miesiąc kończący rok.

Nazwy tych miesięcy również - przyjęto jako ogólno galaktyczne.
''Dyplomata to ktoś, kto potrafi powiedzieć ci, abyś poszedł do diabła w ten sposób, że poczujesz narastające podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży.''

''Dopóki nie skorzystałem z Internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów''

Mam jedną ważną ceche. Jeśli nie umiem czegoś zrobić, potrafię znaleźć ludzi, którzy zrobią to za mnie.

Faveks
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galaktyka”