Servery GoSW
Servery GoSW
Jako, że mamy już połowę czerwca, a nasze servery wygasają już 7 lipca, należy poruszyć kwestię tego co z nimi robimy. Jak wiadomo czas wakacji jest okresem ''gorącym'' dla klanów. Część osób wyjeżdża, część nie ma czasu na granie z powodu różnych wypadów, spotkań ze znajomymi itp. Dlatego trzeba się zastanowić czy:
a) W wakacje rezygnujemy z większych RP i jakieś pojedyncze misje czy wolne rp robimy na stawianych serverach. W NGI stawiać może chyba Vash, OPJ ma Phoenixa i Venrila, u nas jest Wagner także chyba jakoś sobie poradzimy.
Wtedy jednak po jakimś czasie nasze servery zostaną usunięte i wszystkie pliki przepadną. Trzeba będzie je wgrywać po raz kolejny, gdy będziemy kupować server.
b) Przedłużamy ważność tych serverów na wakacje.
Wtedy jednak narazimy się na wyrzucenie pieniędzy w błoto, ponieważ przez ''klimat'' wakacji servery mogą przez dłuuugi czas stać puste.
Ja bym przemawiał za opcją a), jeśli nie macie nic przeciwko ponownemu wgrywaniu plików.
Wakacje jednak kiedyś się skończą (
) i znowu będzie się trzeba zastanowić się nad ''serverowymi sprawami''. Nie chodzi mi jednak o samo kupno serverów tylko i o ich liczbe slotów. Ostatnio zaistniała sytuacja, że na finał kampanii brakowało miejsca, ponieważ server był za mały. Jak znam Gliga w kampanii wrześniowej nr 2 takich sytuacji będzie mnóstwo, a przez mały server całe granie może stracić urok. W Kampanii wrześniowej nr 1 mieliśmy jeden server na 20 slotów i on w zupełności wystarczał. Teraz jednak mamy 3 frakcje i nie możemy przebywać wszyscy równocześnie na jednym serverze, jak to miało miejsce w KW nr 1, gdy Sith i Jedi mieli sojusz. Proponuję, wg mnie, rozsądny układ. Jakim są dwa servery: 20 slotów i 10 slotów. 20 slotówka byłaby dla większych rp, w którym brałyby udział dwie lub więcej frakcji (oczywiście pojedyncze misje także będą się na niej odbywać), a 10 byłoby dla pojedynczych misji frakcyjnych tylko z udziałem jednej frakcji. Dlaczego 10, a nie 14? Grając przez te 3 miesiące na 14 slotowym servie ANI RAZU nie widziałem, żeby któryś był pełny, ba szczyt liczby graczy to było chyba 11. Dlatego sądze, że 10 slotów na pojedyncze misje wystarczy w zupełności.
Druga sprawa to oczywiście płatności za server. Jest nas naprawdę dużo i myślę, że stać nas na taki wydatek. Jeśli chodzi o hosting (dobrze mówię?) to myślę, że pifpaf, mimo paru początkowych perypetii (co było bardziej naszym błędem w cfg niż ich winą) i jednym wyłączeniem obu servów na kilka godzin przed finałem, jest rozsądnym wyjściem i dalej obstawiałbym przy nich.
Pozostaje oczywiście opcja nr 3 czyli znalezienie wymarzonego sponsora. Dlatego tutaj pytanie do Gligusia, bo chyba się najlepiej orientujesz, czy po skończeniu wikipedii, kart postaci i innych nowości (mapy nie przewiduje, bo reyzer mówił, że to może potrwać naprawdę długo) jest szansa na znalezienie sponsora na takie servery jakie by nam odpowiadały?
Jeśli sponsora nie udało by się znaleźć, to deklarujcie się czy i ile moglibyście wpłacić na server. Przypominam, że składki są dobrowolne.
Wypowiadajcie się na ten temat, bo to my tworzymy GoSW.
P.S
To mój pierwszy tak długi post. xD
a) W wakacje rezygnujemy z większych RP i jakieś pojedyncze misje czy wolne rp robimy na stawianych serverach. W NGI stawiać może chyba Vash, OPJ ma Phoenixa i Venrila, u nas jest Wagner także chyba jakoś sobie poradzimy.
Wtedy jednak po jakimś czasie nasze servery zostaną usunięte i wszystkie pliki przepadną. Trzeba będzie je wgrywać po raz kolejny, gdy będziemy kupować server.
b) Przedłużamy ważność tych serverów na wakacje.
Wtedy jednak narazimy się na wyrzucenie pieniędzy w błoto, ponieważ przez ''klimat'' wakacji servery mogą przez dłuuugi czas stać puste.
Ja bym przemawiał za opcją a), jeśli nie macie nic przeciwko ponownemu wgrywaniu plików.
Wakacje jednak kiedyś się skończą (
Druga sprawa to oczywiście płatności za server. Jest nas naprawdę dużo i myślę, że stać nas na taki wydatek. Jeśli chodzi o hosting (dobrze mówię?) to myślę, że pifpaf, mimo paru początkowych perypetii (co było bardziej naszym błędem w cfg niż ich winą) i jednym wyłączeniem obu servów na kilka godzin przed finałem, jest rozsądnym wyjściem i dalej obstawiałbym przy nich.
Pozostaje oczywiście opcja nr 3 czyli znalezienie wymarzonego sponsora. Dlatego tutaj pytanie do Gligusia, bo chyba się najlepiej orientujesz, czy po skończeniu wikipedii, kart postaci i innych nowości (mapy nie przewiduje, bo reyzer mówił, że to może potrwać naprawdę długo) jest szansa na znalezienie sponsora na takie servery jakie by nam odpowiadały?
Jeśli sponsora nie udało by się znaleźć, to deklarujcie się czy i ile moglibyście wpłacić na server. Przypominam, że składki są dobrowolne.
Wypowiadajcie się na ten temat, bo to my tworzymy GoSW.
P.S
To mój pierwszy tak długi post. xD
''Dyplomata to ktoś, kto potrafi powiedzieć ci, abyś poszedł do diabła w ten sposób, że poczujesz narastające podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży.''
''Dopóki nie skorzystałem z Internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów''
Mam jedną ważną ceche. Jeśli nie umiem czegoś zrobić, potrafię znaleźć ludzi, którzy zrobią to za mnie.
Faveks
''Dopóki nie skorzystałem z Internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów''
Mam jedną ważną ceche. Jeśli nie umiem czegoś zrobić, potrafię znaleźć ludzi, którzy zrobią to za mnie.
Faveks
- Skulldron
- NGI - Mroczny Lord Sith

- Imię Postaci: Skulldron/Zoey
- Xfire: raven570
- GaduGadu: 8940709
Re: Servery GoSW
No i tu jest snajper w piachu pogrzebany. Ale ja byłbym za wolnymi RP (chociaż w NGI ich zbytnio nie widać-.-) albo robieniem misji ale troszke żadziej i oznajmianych przynajmniej 3-4 dni przed datą odbycia się. Ale nie jestem pewny co do tego bo sam na wakacje mam plany i raczej na pewno je zorganizuje.
Co do serverów: Nie ma jakiegoś sposobu zrobienia backupa lub coś w tym stylu?
Co do serverów: Nie ma jakiegoś sposobu zrobienia backupa lub coś w tym stylu?
"Lece bo chceee, lece bo psionik goniiii mnieeee, czy są apteczkiii czy nieee, lece bo wciąż zabiiiić go chcę..." By Drey & Kosa
CD-Action \/3rgIL

CD-Action \/3rgIL

- Cread
- OPJ - Adept

- Imię Postaci: Xantos Het'tir
- Xfire: deco103
Aktywność w wakacje rzeczywiście stanowi pewien problem, dlatego przychylałbym sie do propozycji 'a'.
Serwery 20/10 też są dobrym pomysłem, bo chyba nikt nie chciałby znaleźć się w sytuacji, w której tuż przed rozpoczęciem misji okazuje się że brakuje miejsca na serwerze dla niego.
Serwery 20/10 też są dobrym pomysłem, bo chyba nikt nie chciałby znaleźć się w sytuacji, w której tuż przed rozpoczęciem misji okazuje się że brakuje miejsca na serwerze dla niego.
Adept Xantos Het'tir
-
Dreydahh
- Technik

- Imię Postaci: Dreydahh
- GaduGadu: 6108891
- Kontakt:
Jestemz Favciem, przez wakacje zbieramy na serv a po nich się zakupi nowe.
Co do nowych serwerów 20 i 10 slotowych, myślałem o może 3 servach po 10 slotów aby było dla każdej frakcji, jednak, fakt jest taki że spore rp potrzebują wiecej slotów, jednak można by jeździć po 10 bo po co utrzymywac 20 slotowki a troche więcej slotów dokupić przed więkrzym rp.
Co do nowych serwerów 20 i 10 slotowych, myślałem o może 3 servach po 10 slotów aby było dla każdej frakcji, jednak, fakt jest taki że spore rp potrzebują wiecej slotów, jednak można by jeździć po 10 bo po co utrzymywac 20 slotowki a troche więcej slotów dokupić przed więkrzym rp.
-
gligorax
- Imię Postaci: Sitrian Vo'
- Xfire: gligorax
- GaduGadu: 9948516
Zdecydowanie jestem zdania, że w wakacje nie ma co kupować serwerów. Z doświadczenia wiem, że wakacje są czasem odpoczynku , spotkań z znajomymi, gorących imprez i wakacyjnych romansów i gdy słoneczko grzeje za oknem aż żal erpić w GoSW.
Ułatwiło by i mi to sprawę, bo we Wrześniu mógłbym zacząć moje kampaniowe wątki.
Co do samego ew. sponsora czy kupna serwerów. Wakacje będą czasem, gdzie zamierzam uporządkować GoSWiański bałagan.
Skończenie Wiki ( prace zaczniemy już od najbliższego poniedziałku, i każdy z GoSWian będzie w to zaangazowany, sczegoly wkrotce), Kart Postaci ( tu nie będzie za dużo roboty), ale i na Galaktyczną mapę jest dużo prostszy i łatwy w realizacji sposób, prowadziłem już wstępne rozmowy z Wagnerem.
W czasie wakacji więc, postaram się znaleźć sponsora. Bądźmy dobrej myśli.
Ułatwiło by i mi to sprawę, bo we Wrześniu mógłbym zacząć moje kampaniowe wątki.
Co do samego ew. sponsora czy kupna serwerów. Wakacje będą czasem, gdzie zamierzam uporządkować GoSWiański bałagan.
Skończenie Wiki ( prace zaczniemy już od najbliższego poniedziałku, i każdy z GoSWian będzie w to zaangazowany, sczegoly wkrotce), Kart Postaci ( tu nie będzie za dużo roboty), ale i na Galaktyczną mapę jest dużo prostszy i łatwy w realizacji sposób, prowadziłem już wstępne rozmowy z Wagnerem.
W czasie wakacji więc, postaram się znaleźć sponsora. Bądźmy dobrej myśli.
Nieodżałowanej pamięci Favcia. [*]
Favciu, czekamy.[*]
Favciu, czekamy.[*]
- Pete_Be(a)st
- OPJ - Mistrz Jedi

- Imię Postaci: Azagoth'
- Xfire: petebeast997
- GaduGadu: 10062089
Dobra... To do lipca server mamy. I kaskę na wrzesień zbieramy ^^ Ja też się postaram coś tutaj urozmaicić w OPJ. Niech wreszcie karty postaci zapełnią subforum OPJ! Skoncze w koncu ten system budowy miecza, razem z kryształami. I jeszcze coś.. xd W każdym razie, postanowione!
- Xardas348
- Technik

- Imię Postaci: Reyzer
- Xfire: tfesek1
- GaduGadu: 7298141
Również po przemyśleniu opcja a a wakacje zużyć na naprawę słabej sytuacji organizacyjnej a co do małych misji jest jeszcze hamachi i choćby ja moge stawiać małe serwery na kilka osób ![Papa! [papa]](./images/smilies/byebye.png)

Internet [Odetnij]
I co teraz?! ^.^
-
gligorax
Jako, że mamy już połowę sierpnia a kampania wrześniowa 09 zbliża się wielkimi krokami, należało by zacząć myśleć o serwerach.
Ponownie, będziemy korzystali z usług Pif Pafu, myślę że w obecnej sytuacji na rynku jest bezkonkurencyjny.
Cena jednego slota, to 3 zł.
Jak ustaliliśmy, zamówione zostaną 2 serwery. Jeden 10, a drugi 20 slotowy.
Wpłacać można zarówno poprzez SMS, jak i przelewem. Gotowy druczek nawet do wysłania pocztą, moża otrzymać u mnie.
Ponownie, będziemy korzystali z usług Pif Pafu, myślę że w obecnej sytuacji na rynku jest bezkonkurencyjny.
Cena jednego slota, to 3 zł.
Jak ustaliliśmy, zamówione zostaną 2 serwery. Jeden 10, a drugi 20 slotowy.
Wpłacać można zarówno poprzez SMS, jak i przelewem. Gotowy druczek nawet do wysłania pocztą, moża otrzymać u mnie.
Favciu, czekamy.[*]
Favciu, czekamy.[*]
- Liga/Darxul
- ŚM - Fenker

- Imię Postaci: Darxul
- Xfire: liga997
- GaduGadu: 10018175
Ekmh... z tego co mi kalkulator pokazuje pif pafa to Cena slotu w niemczech to 4zł a w polsce 5zł. O 3zł nie ma wzmianki.
Gamepad, też ma 4zł.
Czyli miesiąc 20 slotów-80zł
10 slotów - 4zł
Oczywiście na miesiąc nie ma sensu kupować minimum to 3 miesiące, przynajmniej ja tak uważam.
3 miechy-20 slotów-233zł wyjdzie taniej(niewiele)
Albo od razu na rok kupić, ja tak mam w klanie w coda 100zł na rok każdy członek płaci xd
Nie wiem, głosujmy, albo znajdźcie tańszego hosta :*
Ja się oczywiście dorzucę, chodź osobiście uważam, że serwer 10 slotowu jest zbędny poniewaz na 10 osób moga postawić Revel,Wagner,Phoenix,Vash.
No i jest jeszcze Venriol, który ma internet 16mb/s.... Jeszcze jak kupi nowego kompa będzie mógł śmiało stawiać serwa na 25-30 osób.
Także, myślę że serwer 10 slotowy jest niepotrzebny 20 albo więcej się przyda na wspólne RP.
Gamepad, też ma 4zł.
Czyli miesiąc 20 slotów-80zł
10 slotów - 4zł
Oczywiście na miesiąc nie ma sensu kupować minimum to 3 miesiące, przynajmniej ja tak uważam.
3 miechy-20 slotów-233zł wyjdzie taniej(niewiele)
Albo od razu na rok kupić, ja tak mam w klanie w coda 100zł na rok każdy członek płaci xd
Nie wiem, głosujmy, albo znajdźcie tańszego hosta :*
Ja się oczywiście dorzucę, chodź osobiście uważam, że serwer 10 slotowu jest zbędny poniewaz na 10 osób moga postawić Revel,Wagner,Phoenix,Vash.
No i jest jeszcze Venriol, który ma internet 16mb/s.... Jeszcze jak kupi nowego kompa będzie mógł śmiało stawiać serwa na 25-30 osób.
Także, myślę że serwer 10 slotowy jest niepotrzebny 20 albo więcej się przyda na wspólne RP.
Fenker Darxul
- Revel
- ŚM - Świadomy

- Imię Postaci: Revel
- Xfire: revel91
- GaduGadu: 11786066
Zgadzam się z Ligą. Każda z frakcji ma swojego 'hosta', więc nie ma sensu kupować tego 10-slot'owego. Mógłbym dokładać do tego 20-slotowego trochę kasy, ale nie tyle ile Liga płaci w CoDzie
Po dyszce mogę dać na miech, uzbiera się 8 takich osób i 20 slotów jest 
-
gligorax
Jeśli wybierzemy hosterów, a oni rzeczywiście chętnie i bez problemów będą stawiać serwery - to rzeczywiście, nie ma potrzeby kupować 10 slotowych.
Proponuje więc najpierw wybrać takich - oficjalnie- potem pomyślimy nad tymi 20stkami.
Proponuje więc najpierw wybrać takich - oficjalnie- potem pomyślimy nad tymi 20stkami.
Favciu, czekamy.[*]
Favciu, czekamy.[*]
- Xardas348
- Technik

- Imię Postaci: Reyzer
- Xfire: tfesek1
- GaduGadu: 7298141
Hosterzy, to może tanio ale nie zawsze, no niby mając naszym hostów można postawić nawet kilak serwerów, ale czy zawsze będzie możliwość pogrania, zwłaszcza podczas roku szkolnego bo to wtedy gramy. Myślę że hosterzy to na misje i to nie przesadzicie duże, ale porządne serwy by się przydały co więcej dla wszystkich frakcji a zaznaczam że mamy je 3. Tak wiem że to wszystko kosztuje, a niewiele osób jest skorych do sponsoringu o który zawsze jest problem. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Internet [Odetnij]
I co teraz?! ^.^