Misje, co dalej?

Obrazek

Jesteśmy Bractwem, który uważa, że tylko efektowna współpraca i wzajemny szacunek pozwoli zyskać nam władzę.
Masz jakieś pytania, prośby bądź postulaty? Napisz, a z pewnością razem pomożemy Ci przezwyciężyć kłopot, który cię gnębi.

Moderator: Revel

Wagner
ŚM - Wielki Mistrz
ŚM - Wielki Mistrz
Imię Postaci: Arhael
Xfire: wagnerthenecromancer
GaduGadu: 4549862

Misje, co dalej?

Post autor: Wagner »

Kolejna, równie ważna sprawa dla naszej frakcji.
Osobiście uważam, że aktualna liczna organizowanych misji jest za duża i należy stanowczo ją zmniejszyć. Zgodnie z realnością nie powinno być ich bardzo wiele w tak krótkim czasie.

Proponowałbym się skupić na wolnych RP, gdzie nasze postacie zdobywają więcej umiejętności, mogą kontynuować swoją historię itd.

Co proponuję?
Utworzyć tzw. "poboczne misje". Każdy z Was mógłby takową stworzyć dla wybranego grona, w celach treningowych bądź wyjaśniającą nieścisłości w fabule. "Główne misje", które organizowałbym ja jako GM, powiedzmy 2 razy na miesiąc - jej odegranie i udział miałby duży wpływ na awans Waszych postaci, dalsze kontynuowanie fabuły i wprowadzanie nowych postaci.

Dodatkowo misja główna zyska na randze swojego znaczenia. Byłaby w końcu czymś ważnym... czymś do czego próbowaliście się przyłożyć jak najbardziej.

Dodam, że na "pobocznych misjach" nauczylibyście się porządnie erpić, odgrywać odpowiednio barwy charakteru swoich postaci a co najważniejsze - starsze nawyki (czyt. chaotyczne) zamieniły się lepsze, gdzie ład i przejrzystość sesji byłaby dla was najważniejsza.

- Proszę o wypowiadanie się w tym temacie. Przecież po to go właśnie mamy.
Obrazek
Mistrz Wagner
ClanLeader frakcji "Świadomi Mocy".
... i od niedawna WGM (Wielki GameMaster)
Awatar użytkownika
Phil

Re: Misje, co dalej?

Post autor: Phil »

Myślę, że to jest dobry pomysł z ograniczeniem liczby misji. Tak jak stwierdził Wagner, pozwoli nam to zyskać umiejętności zarówno postaci jak i erpienia. Wtedy stanie się to bardziej realistyczne, wysłanie postaci, która posiada już odpowiednie predyspozycje, żeby sprostać wymaganiom misji. Natomiast misje postaci i poboczne spowodują, że skutki będą naprawdę zadowalające, również dzięki nim ukształtuje się charakter odgrywanych postaci i w czasie kampanii będzie można dostrzec kto jakie cechy posiada. Popieram całkowicie podane tutaj argumenty ;)
"This is where the fun begins"
"I have a bad feeling about this"
"I don't think so"

Phil Wogni
Awatar użytkownika
Faveks
NGI - Imperator
NGI - Imperator

Post autor: Faveks »

Ja jestem stanowczo na NIE. Nie sądze, aby misji w ŚM było za dużo. Przecież właśnie dzięki temu wygrywamy konkursy, bo bije od nas aktywność. Misja jest raz w tygodniu i to jest bardzo dobra forma. Poboczne misje to może i niezły pomysł, ale czemu nie robić ich w takiej formie jak są teraz. Mamy server zawsze, zawsze można zrobić jakąś poboczną misje. Pomysł mi się nie podoba, może to przyzwyczajenie, ale stanowcze NIE. Co do tego nauczenia się RP i wyeliminowania chaotycznego zachowania. Jedno małe zamieszanie na misji to nie znaczy, że trzeba wprowadzać jakieś radykalne zmiany. Zresztą ja nie uważam, że ktokolwiek z nas nie umie erpić żeby musiał się tego uczyć. Niektórzy (jak np. ja i Darxul) musimy po prostu sie przyzwyczaić do tego, że nie jesteśmy już Sith. Jeśli to pomysł przejdzie to sorry, ale beze mnie.
''Dyplomata to ktoś, kto potrafi powiedzieć ci, abyś poszedł do diabła w ten sposób, że poczujesz narastające podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży.''

''Dopóki nie skorzystałem z Internetu nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów''

Mam jedną ważną ceche. Jeśli nie umiem czegoś zrobić, potrafię znaleźć ludzi, którzy zrobią to za mnie.

Faveks
Belial
ŚM - Nowo Przybyły
ŚM - Nowo Przybyły

Post autor: Belial »

Jestem za. Nie chce mi sie za bardzo rozpisywać lecz popieram zdanie Phil'a.
Awatar użytkownika
Revel
ŚM - Świadomy
ŚM - Świadomy
Imię Postaci: Revel
Xfire: revel91
GaduGadu: 11786066

Post autor: Revel »

Ja bym był za podzieleniem misji na trzy grupy:
1.Te misje poboczne o których wspomniałeś Wagner.
2.Misje niższego szczebla - misje tego typu jakie są odgrywane, czyli te sprawy z rządami na Lethan itp. (misje odbywające się co tydzień, dwa?)
3.Misje główne, wyższego szczebla - misje nie ograniczające się do samej planety Lethan i Świadomych Mocy, to misje mające większy wpływ na fabułę ŚM. (misje odbywające się co miesiąc).

Poza tym, zgodzę się po części z Philem :)
Wagner
ŚM - Wielki Mistrz
ŚM - Wielki Mistrz
Imię Postaci: Arhael
Xfire: wagnerthenecromancer
GaduGadu: 4549862

Post autor: Wagner »

Postanowienie tymczasowe:

Przemyślałem sobie to wszystko i dochodzę do wniosku, że dużo się nie zmieni. Misji będzie organizowanych tyle ile było dotychczas (może i więcej ;)) lecz o mniej ważnym charakterze i tylko pod warunkiem, że "Wolne RP" i "Treningi" będą prosperować w pozytywnej ilości.

Uwaga!

- Teraz by awansować na wyższy stopień będę brał zaangażowanie w organizowaniu treningów dla przydzielonych uczniów! Żadne kontakty, znajomości, staż we frakcji - najważniejsze jest zaangażowanie w tej zabawie i stawianie ją na odpowiednie tory.

Czas do następnej oceny sytuacji w powyższej sprawie: 15.06.09.
Obrazek
Mistrz Wagner
ClanLeader frakcji "Świadomi Mocy".
... i od niedawna WGM (Wielki GameMaster)
Awatar użytkownika
Veryus
Imię Postaci: Veryus Arsher
Xfire: Veryus
GaduGadu: 4237871

Post autor: Veryus »

Na tamto pytanie nie mogłem odpowiedzieć, gdyż z jednej strony pomysł był dobry, z drugiej jednak takie organizowanie ważnych misji raz na miesiąc... Z resztą, nie będę o tym pisał, gdyż postąpiłeś według mnie teraz słusznie.

Co do drugiej sprawy, sądzę, że tu bez żadnych rozterek mogę po prostu powiedzieć ''Tak''. Dla mnie jest to dobre rozwiązanie i powinno być zaangażowane w dotychczasowy system awansów, a może to i zwiększy ilość wolnych RP.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sala medytacji”